Olej z czarnuszki właściwości

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki pozyskiwany jest  w procesie tłoczenia na zimno nasion czarnuszki (czarnego kminku). Nasiona czarnuszki znane są ze swoich właściwości leczniczych już od ponad 2000 lat. Do Europy czarnuszka dotarła z Egiptu, gdzie była stosowana nieomal na wszystkie dolegliwości. Czarnuszka jest rośliną jednoroczną i jest bardzo cennym ziołem wykorzystywanym w medycynie, kosmetyce i do celów kulinarnych. Wykorzystywane są głównie jej nasiona, które znajdują się we wnętrzu owoców. Mają one  gorzki smak, przypominający czarny pieprz o zapachu podobnym do gałki muszkatołowej. Olej z czarnuszki zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ( NNKT), witaminę A (karotenoidy), witaminę E (tokoferole), fosfolipidy, fitosterole oraz

Read more

Olej konopny

olej konopny

Olej konopny jest pozyskiwany z tłoczenia na zimno nasion konopi siewnej. Olej ten jest źródłem cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).  Charakteryzuje się zielonkawym kolorem i przyjemnym, orzechowo-zbożowym smakiem. Olej konopny zielony kolor zawdzięcza  wysokiej zawartości chlorofilu. Istnieją dwa rodzaje konopi: konopie indyjskie i konopie siewne. Odmiany przemysłowe konopi siewnych (Cannabis sativa) uprawiane są ze względu na włókna oraz olej pozyskiwany z nasion i  w odróżnieniu od odmiany konopi indyjskich (Cannabis sativa subsp.indica) charakteryzuje je bardzo niski poziom THC (delta 9-tetrahydrokanabinol – substancja o działaniu psychotropowym) około 0,3% i są dopuszczone do legalnej uprawy w Polsce. Co zawiera olej konopny?

Read more