Czarnuszka

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana  czarnuszką ogrodową, czarnuchą, kminem czarnym czy kąkolnicą występuje na terenie Euroazji oraz w północnej Afryce a nawet i w południowej Polsce.

Jej właściwości lecznicze znane są już od tysięcy lat. Czarnuszka jest rośliną jednoroczną i jest bardzo cennym ziołem. Wykorzystywane są jej nasiona, które znajdują się we wnętrzu owoców. Mają one  gorzki smak, przypominający czarny pieprz. Zapach nasion jest podobny do gałki muszkatołowej.

Czarnuszka zawiera:

  • olejek eteryczny w tym tymochinon oraz karwakrol ( substancje odpowiedzialne za działanie przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytnicze)
  • alkaloidy imidazolowe: nigellina,nigellamina, nigellidyna i nigellicyna.
  • substancje gorzkie
  • flawonoidy
  • aminokwasy: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna. lizyna, metionina, treonina, tryptofan i walina.
  • saponiny
  • melaninę
  • karoten
  • witaminy B1, B6 oraz E i F
  • związki mineralne: cynku, selenu, wapnia, żelaza, sodu i potasu.
  • kwasy tłuszczowe (85 % nienasyconych : linolenowy, alfa-linolenowy, eikozadienowy oraz nasycone: palmitynowy, stearynowy, arachidowy, behenowy oraz lignocerynowy)

Dzięki tym substancjom czarnuszka wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbólowe, wiatropędne.

Zalecana często w schorzeniach takich jak:

  •  choroby układu moczowo-płciowego  (obniża stężenie szczawianów wapnia w moczu, z których tworzą się kamienie nerkowe, reguluje cykl miesiączkowy, pobudza laktację)
  • choroby układu pokarmowego (refluks żołądka, choroba wrzodowa żołądka- działa przeciwko Helicobacter Pylori, wątroba – czarnuszka wykazuje działanie odtruwające, regeneruje trzustkę, rozluźnia mięśnie gładkie)
  • cukrzyca (normalizuje stężenie glukozy we krwi)
  • grzybica
  • pasożyty (czarnuszka zwalcza owsiki i włośnia krętego)
  • nowotwory (hamuje tworzenie się nowych naczyń włosowatych w  komórce nowotworowej)
  • spadek odporności (pobudza czynność limfocytów, makrofagów – komórek odpornościowych)
  • astma (poprawia wydolność płuc)
  • alergia (czarnuszka działa przeciwzapalnie)
  • choroby sercowo-naczyniowe (obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu a także homocysteiny – która obecnie jest uważana za przyczynę miażdżycy)
  • choroby autoimmunologiczne: kolagenoza, toczeń, łuszczyca, RZS  (czarnuszka działa przeciwzapalnie, hamuje odczyny zapalne wywołane autoagresją)
  • choroby skóry: trądzik, łupież, grzybice skóry, atopowe zapalenie skóry

Jak stosować czarnuszkę?

Jeśli decydujemy się na ziarna, to warto zmielić je lub rozgnieść moździerzem przed użyciem. Z powodzeniem można używać czarnuszki zamiast pieprzu czarnego. Czarnuszka w przeciwieństwie do pieprzu czarnego nie zakwasza żołądka.

Można również wypić napar z czarnuszki:  1 Łyżkę zmielonych nasion czarnuszki zaparzamy pod przykryciem 20 minut m następnie odcedzamy i wypijamy. Z mielonych nasion czarnuszki można przygotować nalewki, miody, wywary a nawet krople do nosa.

W celach prozdrowotnych dobrze jest spożywać olej z czarnuszki zimnotłoczony, nierafinowany. Po otwarciu  olej z czarnuszki dobrze jest przechowywać w lodówce i zużyć go  w ciągu 3 miesięcy.  Zaleca się spożywać  1 łyżeczkę 1 raz dziennie  (maksymalnie 3 razy dziennie). Olej może być użyty również zewnętrznie na skórę i włosy.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *