Dlaczego warto zamienić biały cukier na ksylitol brzozowy?

ksylitol brzozowy

Ksylitol brzozowy to absolutny hit jeśli chodzi o zamienniki cukru. Został wyprodukowany po raz pierwszy w 1891 roku przez niemieckiego chemika. Jednak dopiero w czasie drugiej wojny światowej, kiedy zabrakło cukru, fińskim naukowcom udało się ustabilizować ksylitol i zastosować jako słodzik. Już w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku ksylitol był stosowany w Niemczech, Szwajcarii, Związku Radzieckim i Japonii jako słodzik zalecany w diecie diabetyków…

Ksylitol jest tak zwanym pięciowęglowym alkoholem cukrowym pozyskiwanym z kory drzewa brzozy. W jego cząsteczce  jest mniej atomów węgla w przeciwieństwie do cukrów 6 i 12 węglowych takich jak sacharoza, laktoza, fruktoza i glukoza a nawet sorbitol (popularny słodzik występujący często w syropach dla dzieci), dzięki czemu nie fermentuje w przewodzie pokarmowym! Ksylitol ma charakter zasadowy, co zapobiega rozwojowi bakterii, natomiast cukier tworzy kwasy, które sprzyjają bakteriom i grzybom.

Ksylitol to substancja naturalnie występująca w owocach takich jak truskawki i śliwki  a także w niektórych warzywach, np kalafior. My również sami w naturalny sposób wytwarzamy ksylitol w naszym organizmie, około 15 gramów w procesie normalnego metabolizmu.

Biały cukier

Liczne badania udowodniły, że regularne spożywanie dużych ilości białego cukru powoduje duże szkody w naszym organizmie.  Cukier może spowodować hipoglikemię i nadwagę prowadzące do cukrzycy i otyłości. Biały cukier nazywany jest nie bez powodu ” białą śmiercią”, ponieważ wypłukuje z organizmu sole mineralne i witaminy, podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko zawału serca. Spożywanie białego cukru powoduje nie tylko próchnicę zębów, ale też przyczynia się do osłabienia koncentracji u dzieci i nadpobudliwości psychoruchowej. Biały cukier to niestety świetna pożywka dla rozrostu  w jelitach szkodliwych drożdżaków candida albicans.

 

 Dlaczego warto zdecydować się na ksylitol brzozowy?
  1. Posiada niski indeks glikemiczny (IG=13), co szczególnie jest ważne dla diabetyków, chorych na boreliozę czy osób walczących z  candidą.
  2. Smak jest porównywalny do białego cukru (niektórzy określają go jako bardziej „mroźny”) i co ważne  posiada identyczny poziom słodyczy.
  3. Wykazuje właściwości: antybakteryjne, antyhistaminowe i przeciwpasożytnicze!
  4. Przeciwdziała próchnicy zębów i zapaleniu dziąseł (ksylitol występuje również w  pastach do zębów dla dzieci).
  5. Reguluje pracę układu pokarmowego (zapobiega zaparciom).
  6. Przeciwdziała osteoporozie, ponieważ zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach.
  7. Wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej.
  8. Nie zmienia smaku potraw.
  9. Stymuluje wydzielanie śliny.
  10. Zmniejsza łaknienie cukru.
  11. Polecany dla osób zmagających się z insulinoopornością – ksylitol nie powoduje przyrostu insuliny, stanowi jej naturalny stabilizator. Obniżenie poziomu insuliny jest istotne nie tylko w leczeniu PCOS (zespół policystycznych jajników), ale rozwiązuje również cały szereg innych powikłań wynikających z braku równowagi hormonalnej, w tym tych, które prowadzą do raka piersi.
  12. Polecany dla osób chcących się odchudzać, gdyż jest o 40% mniej kaloryczny niż biały cukier a równie słodki.
    13.Guma do żucia z dodatkiem ksylitolu zmniejsza o 40% ryzyko zapadnięcia na zapalenie ucha środkowego oraz znacznie ogranicza powikłania związane z tym schorzeniem, jak również potrzebę stosowania antybiotyków.
    14. Regularne mycie nosa aerozolem zawierającym ksylitol zmniejsza liczbę szkodliwych bakterii.
    15.Przeciwdziała rozwojowi helicobacter pylori – bakterii przyczyniającej się do  powstawania wrzodów żołądka.
    16.WHO określiło ksylitol jako w pełni bezpieczny dla kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci.

Warto wiedzieć:

  •  u osób o wyjątkowo wrażliwym układzie pokarmowym ksylitol przy nadmiernym jego spożyciu może wywołać lekki efekt przeczyszczający.
  • ksylitolu nie stosuje się do wypieku ciast drożdżowych i chlebów (ze względu na proces fermentacji)
  • ksylitol brzozowy oryginalnie pozyskiwany i produkowany jest  w Finlandii. Na rynku jest również dostępny ksylitol chiński, ale jest on  produkowany jest z kolby kukurydzy.

Sumując możemy bez obaw sięgnąć po ksylitol brzozowy czerpiąc radość z  jego słodyczy 🙂 Choć to nie mały wydatek! Cena za kilogram ksylitolu waha się miedzy 25-36 zł w zależności od producenta.

Na zdrowie!

ksylitol brzozowy fiński

 

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *