Niedokwaszenie żołądka

niedokwaszenie zoladka,test sody

Niedokwaszenie żołądka to wynik zbyt niskiego poziomu kwasu solnego w żołądku.  Objawia się przede wszystkim gazami, wzdęciami, odbijaniem, uczuciem ciężkości po posiłkach, zgagą, refluksem i zaparciami. Poza tymi objawami mogą wypadać włosy a paznokcie stają się kruche i łamliwe.

Nasz żołądek funkcjonuje prawidłowo tylko wtedy, gdy soki żołądkowe są bardzo kwaśne czyli w środowisku pH 1-3. Śluzówka żołądka produkuje enzym trawiący białka pepsynę oraz kwas solny, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia. Kwas solny oraz enzymy żołądkowe odpowiadają za rozkładanie pokarmu, głównie białek, dezynfekcje, niszczenie bakterii, jajeczek pasożytów i innych patogenów.

Prawidłowa kwasowość żołądka zapewnia prawidłowe trawienie składników odżywczych. Jeśli mamy niedokwaszenie żołądka, czyli pH powyżej 3 to największy problem będzie z trawieniem białek takich jak mięso, ryby, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy nabiał a w dalszej  konsekwencji gorzej będziemy trawić tłuszcze i węglowodany.

Niedokwaszenie żołądka – jakie są konsekwencje dla naszego zdrowia?

  • Stwarza ryzyko niedoborów aminokwasów egzogennych oraz wielu innych substancji, szczególnie witamin z grupy B!
  • Niestrawione białka zalegają w jelitach zaburzając florę jelitową oraz śródbłonek dwunastnicy. Część białek zostanie wydalona a część może  przedostać się do krwiobiegu zaburzając funkcjonowanie układu odpornościowego a w konsekwencji doprowadzając do alergii pokarmowych oraz chorób autoimmunologicznych.
  • Jeśli aminokwasy nie są prawidłowo wchłaniane, występuje niedobór tryptofanu, a w konsekwencji melatoniny i cierpimy na bezsenność lub ogólnie problemy ze snem
  • Niestrawione białka narażają nasz organizm na niedobór witamin B12, B6 i kwasu foliowego grozi podwyższeniem homocysteiny. Homocysteina obecnie uważana jest jest za niezależny czynnik powodujący miażdżycę żył  i udar mózgu!
  • niedobór kwasu foliowego może przyczyniać się do  nieprawidłowego wchłaniania żelaza
  • Gdy żołądek ma za wysokie pH jego górny zwieracz nie domyka się, kwaśna treść pokarmowa się cofa i odczuwamy pieczenie w żołądku, czyli zgagę. Biorąc popularne leki hamujące wydzielanie kwasu solnego, tzw inhibitory pompy protonowej (omeprazol, pantoprazol) zadziałamy na objaw, czyli zlikwidujemy zgagę, ale jednocześnie te same leki pogłębiają przyczynę zgagi czyli podwyższają pH żołądka!
  • Niedokwaszenie żołądka może ułatwić rozwój bakterii helicobacter pylori, odpowiedzialnej za rozwój wrzodów żołądka i dwunastnicy
  • Niedokwaszony żołądek to też nieprawidłowa dezynfekcja pokarmu a w konsekwencji przepuszczanie bakterii, wirusów i jajeczek pasożytów do krwiobiegu a także różnych substancji  chemicznych, które powinny być zneutralizowane w kwaśnym środowisku żołądka.

Niedokwaszenie żołądka przyczyny:

  • leki zobojętniające soki żołądkowe
  • śmieciowe pokarmy
  • alkohol, papierosy, narkotyki
  • antybiotyki
  • długo trwający stres
  • wegetarianizm

Najprostszym sposobem, żeby zbadać niedokwaszenie żołądka jest test sody.

Rano do szklanki wlewamy 150 ml wody dodajemy łyżeczkę świeżej sody oczyszczonej i mieszamy. Całość wypijamy na czczo. Kwas solny reagując z sodą w żołądku wytworzy dwutlenek węgla.

Aby ocenić, czy mamy niedokwaszenie liczymy czas do pierwszego odbicia (beknięcia):

  • podczas picia wody z sodą: nadkwasota
  • do 40 sek po wypiciu: nadkwasota (im bliżej 40 sek tym mniejsza)
  • 40 – 90 sek – dobre zakwaszenie
  • 90 – 180 sek – słabe (im bliżej 180 sek tym gorzej)
  • powyżej 180 sek lub wcale – bardzo słabe zakwaszenie

Można również udać się na wizytę do gastrologa i zmierzyć pomiar wartości pH bezpośrednio po pobraniu soków żołądkowych sondą z żołądka.

Jak zakwaszać żołądek?

Zakwaszanie żołądka należy zacząć od jego prawidłowego nawodnienia, aby wzmocnić śluzówkę żołądka. Jeśli zaczniemy zakwaszać żołądek bez jego odpowiedniego nawodnienia możemy narazić się na poważny ból i podrażnienie śluzówki! Woda co prawda rozrzedza soki żołądkowe, ale tylko pita podczas posiłku lub bezpośrednio po zjedzeniu pokarmu. Ważne: około  80% wypijanej wody powinno zawierać niewielki dodatek soli himalajskiej lub kłodawskiej.

Gdy już odpowiednio nawodnimy organizm (czasami trwa to tydzień, a czasami pół roku) to zaczynamy zakwaszanie. Jak zakwaszać żołądek?

  • Ocet jabłkowy fermentowany – najprostsza metoda zakwaszenia to picie 15 min przed głównymi posiłkami 2 łyżek octu jabłkowego fermentowanego, naturalnie mętnego wymieszanego z 1/3 szklanki wody  Zakwaszanie możemy zacząć od 1 łyżki. Nie używamy octu spirytusowego!
  • Cytryna – zamiast octu jabłkowego możemy użyć soku z 1 cytryny, którego pH wynosi między 2-2,5. Nie mieszamy soku z wodą!
  • Krople żołądkowe – 2-3 krople na język i połknąć
  • Betaina HCl oraz enzymy trawienne – enzymów nigdy nie przyjmujemy przed posiłkiem, tylko w trakcie, na początku. Betaina po rozpuszczeniu w żołądku produkuje kwas solny. Zaczynamy od jednej kapsułki. Po tygodniu robimy test z sodą i sprawdzamy jak szybko się odbije. Gdy test pokaże, że mamy dalej wysokie pH, to dodajemy drugą kapsułkę do jedzenia…i proces powtarzamy. Czasami 4 kapsułki wystarczą, aby odczuć ciepło w żołądku. Po pewnym czasie będzie można zejść na mniejszą ilość kapsułek np. 1 kapsułka do każdego posiłku.
  • Można a nawet trzeba dodawać  do jedzenia przyprawy zwiększające wydzielanie soków żołądkowych, takie jak kozieradka, anyż, bazylia, cząber, kminek, kolendra, czarnuszka.
  • Jedzenie kiszonek, kombucha
  • Nie popijanie posiłków
  • Dokładne przeżuwanie pokarmów
  • Smaki gorzki,słony i kwaśny pobudzają trawienie
  • Spożywanie surowego jedzenia, ewentualnie z delikatną obróbką termiczną
  • Odpowiednia ilość spożywanej wody (najlepiej ze szczyptą soli himalajskiej/kłodawskiej)
  • Witamina C przyjmowana podczas posiłku uwalnia żelazo, które zakwasza żołądek
  • Probiotyk – pomocny w przywracaniu prawidłowej mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego

WAŻNE:

  • Zakwaszanie żołądka jest niewskazane u pacjentów z wrzodami żołądka lub uszkodzoną śluzówką żołądka! W pierwszej kolejności należy wyleczyć te schorzenia.
  • Należy odróżnić zakwaszenie organizmu od zakwaszenia żołądka! Zakwaszenie organizmu jest szkodliwe i wynika z długotrwałego stosowania złego jadłospisu i używek. Prawidłowe zakwaszenie żołądka jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, czyli trawienia m.in. białek oraz przyswajania witamin i aminokwasów.

 

11 komentarzy

  • Świetny artykuł! Jakiś czas temu szukałam informacji na temat niedokwaśności żołądka i trudno znaleźć dobre info na ten temat. Dzięki i pozdrawiam 🙂

  • Bardzo wyczerpujący artykuł. O jedzeniu kiszonek na tę przypadłość słyszałam. Kiszonki są w ogóle bardzo zdrowe 🙂

  • Świetny test, ostatnio o nim właśnie czytałam. Nie sądziłam, że w tak prosty sposób można sprawdzić poziom zakwaszenia.

  • O, wykonam sobie ten test, to bardzo ciekawe 🙂 A ogórasy kiszone będę jadła niezależnie od wyniku 😀

  • bardzo ciekawe informacje i przydatny tip o teście. Jutro sprawdzam!

  • Czy picie octu jabłkowego i połykanie tabletek typu controloc to sprzeczne ze sobą metody? Od 5 lat biorę te tabletki dzień w dzień bez efektu, a teraz mówią mi pij ocet jabłkowy przez 2 tyg i po problemie.

  • Tak, według mechanizmu działania to dwie sprzeczne metody. Nie wolno jednocześnie zakwaszać octem żołądka i przyjmować Controlocu. Ocet jabłkowy pobudza wytwarzanie kwasu solnego a inhibitory pompy protonowej (np. Controloc) zmniejszają jego wydzielanie.

  • Czy – posiadając niedokwaszony żołądek – trzeba już cały czas go zakwaszać np. octem czy po pewnym czasie zakwasimy go skutecznie do poziomu prawidłowego i będzie można odstawić te „zakwaszacze”? Ile to mniej więcej może trwać, gdy w teście z sodą odbicie w ogóle nie nastąpiło (kilka tygodni, miesięcy czy lat)?

  • Z tego co wiem nikt takiego czasu nie określił, to sprawa indywidualna. Ja zakwaszałam żołądek przez miesiąc. Pomogło. Potem odstawiłam ocet jabłkowy. Wprowadziłam też dodatkowe zasady, nie piję jak jem, piję dopiero po skończeniu jedzenia i nawadniam organizm między posiłkami. Staram się też nie łączyć białka z węglowodanami i ważna jest kolejność jedzonych pokarmów (ze względu na czas trawienia) na przykład jem na początku osobno mięso, potem surówkę a na końcu ziemniaki. Taki system mi pomógł. Wprowadziłam jeszcze inne modyfikacje, ale nie wiem jakie Ty masz objawy? Może trzeba zwrócić uwagę na nietolerancję laktozy… Sam ocet to tylko jeden element tej układanki… Trzeba popatrzeć całościowo. Wracam do octu jabłkowego, jak chcę sobie poprawić trawienie. Na zdrowy rozum ciągłe zakwaszanie też nie jest normalne i powinno się robić przerwy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *