Olej z czarnuszki

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki pozyskiwany jest  w procesie tłoczenia na zimno nasion czarnuszki (czarnego kminku).

Nasiona czarnuszki znane są ze swoich właściwości leczniczych już od ponad 2000 lat. Do Europy czarnuszka dotarła z Egiptu, gdzie była stosowana nieomal na wszystkie dolegliwości. Czarnuszka jest rośliną jednoroczną i jest bardzo cennym ziołem wykorzystywanym w medycynie, kosmetyce i do celów kulinarnych. Wykorzystywane są głównie jej nasiona, które znajdują się we wnętrzu owoców. Mają one  gorzki smak, przypominający czarny pieprz o zapachu podobnym do gałki muszkatołowej.

Olej z czarnuszki zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ( NNKT), witaminę A (karotenoidy), witaminę E (tokoferole), fosfolipidy, fitosterole oraz flawonoidy. Substancją bioaktywną czarnuszki jest tymochinon. Związek ten wykazuje silne działanie antyutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Olej z czarnuszki właściwości:

  • działa przeciwalergicznie – badania kliniczne udowodniły, że olej z czarnuszki zmniejsza objawy astmy a najlepsze efekty uzyskano w grupie dzieci aż 80% odczuło wyraźną poprawę w wydolności oddechowej.
  • działa przeciwcukrzycowo – olej z czarnuszki wspomaga obniżenie i unormowanie poziomu cukru we krwi oraz wzrost wydzielania insuliny przez trzustkę
  • działy antynowotworowo – pobudza układ immunologiczny do walki z chorobą nowotworową. Aktywny składnik tymochinon według badań powoduje spadek liczby komórek rakowych różnego typu bez skutków ubocznych dla zdrowych komórek
  • działa przeciwutleniająco – ochrania komórki organizmu przed toksynami, wymiata wolne rodniki, które są szkodliwe dla naszych komórek
  • działa przeciwzapalnie – wynika głównie z tymochinonu, który zmniejsza stany zapalne oraz obecność kwasu eikozadienowego, który łagodzi ostre i przewlekłe stany zapalne stawów czy dróg oddechowych
  • zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka – olej z czarnuszki zawiera tymochinon, który przeciwdziała rozwojowi helicobacter pylori
  • wykazuje działanie odtruwające i regenerujące – regeneruje m.in. trzustkę, watrobę
  • choroby układu moczowo-płciowego – obniża stężenie szczawianów wapnia w moczu, z których tworzą się kamienie nerkowe
  • reguluje cykl miesiączkowy
  • pobudza laktację
  • czarnuszka zwalcza owsiki i włośnia krętego
  • wspiera układ odpornościowy – pobudza czynność limfocytów i makrofagów – komórek odpornościowych
  • obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu LDL a także  poziom homocysteiny – która obecnie jest uważana za przyczynę miażdżycy
  •  hamuje odczyny zapalne w chorobach  wywołanych  autoagresją
  • pomocny w chorobach skóry takich jak trądzik, łupież, grzybice skóry, atopowe zapalenie skóry
  • nawilża oraz regeneruje suchą i wrażliwą skórę

Olej z czarnuszki przeciwwskazania:

Olej z czarnuszki przyjmowany w odpowiedniej ilości nie wykazuje skutków ubocznych. Jednak ze względu na działanie przeciwskurczowe olej z czarnuszki nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży. Osoby z niskim ciśnieniem tętniczym również powinny zachować ostrożność przy spożywaniu tego oleju.

Ważne:

  • smak oleju jest nieco ostry, więc nie wszystkie osoby będą go chętnie spożywały. Istnieje również  opcja oleju z czarnuszki w kapsułkach.
  • zalecana porcja oleju dla osoby dorosłej to 1 łyżeczka, dla dzieci odpowiednią ilością będzie pół łyżeczki dziennie.

 

olej z czarnuszki w kapsułkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *