Rosół – dlaczego jest zdrowy?

Rosół to jedno z narodowych dań polskich. Nikt jednak nie wie dokładnie kiedy powstał pierwszy polski rosół. Pierwsze przepis znalazł się w książce kucharskiej w 1682r choć tak naprawdę wywar gotowany na kościach był spożywany już około 1000 r. n.e.

Rosół działa rozgrzewająco i wspomaga zwalczać infekcje wirusowe a jego para działa jak naturalna inhalacja, która odblokowuje zatkane zatoki przynosowe. Rozrzedza gęstą, zalegającą wydzielinę.

Jakie jeszcze  właściwości prozdrowotne ma rosół ?

  • to źródło łatwo przyswajalnego kolagenu – który tworzy kości, zęby, ścięgna, więzadła i chrząstki. Jest ważnym elementem wpływającym na strukturę włosów, skóry i paznokci. Po 20 roku życia proces produkcji kolagenu zaczyna spadać – każdego roku o 1 %. Również stres i choroby autoimmunologiczne mogą wpłynąć niekorzystnie na jego wytwarzanie w organizmie. Zanik kolagenu to nie tylko zmarszczki i brak jędrności skóry i suche, cienkie włosy, ale też zaburzenia trawienia (kolagen uszczelnia jelita) i problemy ze stawami. Rosół naturalnie dostarcza organizmowi kolagenu.
  • zawiera mnóstwo aminokwasów, które biorą udział we wszystkich procesach zachodzących w naszym organizmie, np. wzrostu, regeneracji, koncentracji, pozytywnemu myśleniu, równowagi hormonalnej czy witalności i energii. W wywarze z kości  znajduje się: asparagina, glutamina, seryna, treonina, alanina, arginina, walina, izoleucyna, tyrozyna i fenyloalanina. Prolina i glicyna z kolei redukują wzdęcia i wspomagaj proces  trawienia.
  • dostarcza minerały: magnez, fosfor, potas, siarka, żelazo, mangan, cynk. miedź, kobalt, fluor, selen.
  • to źródło kwasu hialuronowego, chondroityny  oraz glukozaminy – które wspierają tkankę łączną, nawilżają skórę, stawy i mięśnie.
  • dostarcza witamin A i E
  • rosół posiada zdrowe tłuszcze, które dają uczucie sytości i wpływają pozytywnie na funkcjonowanie mózgu.
  • łagodzi stany zapalne układu trawiennego – może wspomóc leczenie zespołu jelita drażliwego, celiaki czy  choroby Leśniewskiego-Crohna
  • Żelatyna, która znajduje się w rosole przyciąga i zatrzymuje płyny, w tym soki trawienne, co zapewnia prawidłowe trawienie.
Kto nie powinien jeść rosołu?

Rosół prawie idealne danie obiadowe, jednak powinny go unikać osoby chorujące na dnę moczanową, kamicę nerek. W rosole znajdują się związki purynowe, które podczas trawienia są redukowane do kwasu moczowego, co może zaostrzyć objawy tych chorób.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *