Selen

Selen to pierwiastek, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. W organizmie najwięcej selenu znajduje się w tarczycy (aż 80%), przysadce mózgowej, wątrobie oraz nerkach.

Selen wpływa na:

  • zwiększenie produkcji przeciwciał, limfocytów i makrofagów (komórek odpornościowych)
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie  hormonów tarczycowych
  • ochrania organizm przed opryszczką i półpaśćcem
  • pełni funkcję antyoksydacyjną – selen zwiększa aktywność enzymu: peroksydazy glutationowej, który chroni komórki przed utlenianiem
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych
  • działa przeciwzapalnie – osoby zmagające się z przewlekłymi chorobami tkanki łącznej, chorobami reumatoidalnymi powinny szczególnie zadbać o obecność selenu w diecie
  • pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu – zmniejsza toksyczne działanie rtęci, kadmu i ołowiu
  • niszczy pleśń
  • bierze udział w produkcji plemników
  • zwiększa poziom libido
  • chroni układ sercowo-naczyniowy
  • hamuje progres chorobowy u osób zakażonych wirusem HIV
  • łagodzi objawy menopauzy

 

Objawy niedoboru selenu:

  • depresja, niepokój, wrogie nastawienie do otoczenia
  • zwiększona podatność na infekcje
  • osłabienie
  • obniżenie płodności u mężczyzn

Choroby związane z  niedoborem selenu:

  • choroba Keshan- zwyrodnienie mięśnia sercowego
  • choroba Kashin-Becka – zmiany kostno-stawowe
  • niedobór tego pierwiastka został uznany za jeden z czynników środowiskowych powodujących rozwój choroby Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy)

Objawy nadmiaru selenu w organizmie:

  • wypadanie włosów i paznokci
  • zapalenie skóry
  • nieprzyjemny „czosnkowy” oddech i mdłości

Zawartość selenu z żywności zależy od stężenia tego pierwiastka w glebach i wodzie. Niestety w Polsce występują gleby ubogie w selen.

Najwięcej selenu znajdziemy w :

  • orzechach brazylijskich (już jeden orzech zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na selen)
  • grochu
  • soczewicy
  • sezamie
  • w mięsie drobiowym zwłaszcza w wątróbce drobiowej
  • śledziach
  • makreli wędzonej
  • produktach zbożowych
  • jajkach
  • brokuły i kalafior
  • cebula i czosnek
  • gruszka i śliwka

Pamiętajmy jednak, że selen z produktów roślinnych ma słabszą biodostępność w porównaniu z produktami zwierzęcymi. Ogólnie przyjmuje się, że z pożywienia przyswajamy 55% tego pierwiastka.

Dawkowanie selenu:

Średnia stężenie selenu w surowicy u dorosłego mieszkańca Polski to 70 mcg a optymalne stężenie ustalono na poziomie 100-200 mcg. Międzynarodowe badania wykazują, że poziom selenu poniżej 60 mcg w surowicy jest związany z wysokim ryzykiem wystąpienia raka.

Spożycie selenu nie powinno przekraczać 200 mcg dziennie a  za dawkę toksyczną uznaje się 700 mcg selenu. Przy chorobie Hashimoto powszechnie stosowana dawką jest 200 mcg selenu na dzień.

puritans_pride_selen_200

Selen 200 mcg

 

Warto zapamiętać:

Selen współdziała skutecznie z witaminą E opóźniając proces starzenia się organizmu. Natomiast nie powinno się łączyć selenu z  witaminą C, która osłabia przyswojenie tego pierwiastka.

Suplementację selenem powinny wziąć pod uwagę osoby niejedzące mięsa oraz osoby z niedoczynnością tarczycy oraz osoby z chorobą Hashimoto.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *