Olej z czarnuszki właściwości

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki pozyskiwany jest  w procesie tłoczenia na zimno nasion czarnuszki (czarnego kminku). Nasiona czarnuszki znane są ze swoich właściwości leczniczych już od ponad 2000 lat. Do Europy czarnuszka dotarła z Egiptu, gdzie była stosowana nieomal na wszystkie dolegliwości. Czarnuszka jest rośliną jednoroczną i jest bardzo cennym ziołem wykorzystywanym w medycynie, kosmetyce i do celów kulinarnych. Wykorzystywane są głównie jej nasiona, które znajdują się we wnętrzu owoców. Mają one  gorzki smak, przypominający czarny pieprz o zapachu podobnym do gałki muszkatołowej. Olej z czarnuszki zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ( NNKT), witaminę A (karotenoidy), witaminę E (tokoferole), fosfolipidy, fitosterole oraz

Read more

Czarnuszka

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana  czarnuszką ogrodową, czarnuchą, kminem czarnym czy kąkolnicą występuje na terenie Euroazji oraz w północnej Afryce a nawet i w południowej Polsce. Jej właściwości lecznicze znane są już od tysięcy lat. Czarnuszka jest rośliną jednoroczną i jest bardzo cennym ziołem. Wykorzystywane są jej nasiona, które znajdują się we wnętrzu owoców. Mają one  gorzki smak, przypominający czarny pieprz. Zapach nasion jest podobny do gałki muszkatołowej. Czarnuszka zawiera: olejek eteryczny w tym tymochinon oraz karwakrol ( substancje odpowiedzialne za działanie przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytnicze) alkaloidy imidazolowe: nigellina,nigellamina, nigellidyna i nigellicyna. substancje gorzkie flawonoidy aminokwasy: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna. lizyna, metionina,

Read more