Witamina E

Witamina E to grupa związków chemicznych, rozpuszczalnych w tłuszczach, w skład których wchodzą tokoferole i tokotrienole. Każda  z tych grup składa się z pod grup: alfa, beta, delta i gamma.

Istnieją badania, które wskazują, że zarówno tokoferole jak i tokotrienole mają znaczący wpływ na nasze zdrowie.

Tokoferole pod nazwą witamina E mają działanie antyoksydacyjne i  stosowane są jako silne przeciwutleniacze. Tokoferole spowalniają ogólnoustrojowe procesy starzenia się organizmu, których przejawem jest m.in. spadek odporności i płodności organizmu (witamina E wpływa na spermatogenezę). Witamina E redukuje liczbę wolnych rodników, dzięki czemu wydłuża czas życia komórek zapewniając im wewnątrz większe stężenie tlenu. Zwiększa również wydolność mięśni. Dzienna norma zalecanej dawki witaminy E jest bardzo różna i waha się miedzy 200IU a 800IU dla dorosłego człowieka.

Witamina E funkcje w organizmie:

  • Antyoksydacyjna: zwalcza wolne rodniki i chroni kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Ma to znaczenie w profilaktyce miażdżycy naczyń krwionośnych. Przebarwienia na dłoniach, tak zwane plamy starcze (czyli już utlenione grudki tłuszczu) nie powstają, gdy organizm ma wystarczającą ilość witaminy E.
  • Ochrania  czerwone krwinki transportujące tlen do różnych organów. Witamina E poprawia wydolność mięśni i dlatego też zalecana jest sportowcom.
  • Witamina E pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju zakrzepicy naczyń krwionośnych.
  • Wpływa na prawidłową spermatogenezę. Niedobór witaminy E może prowadzić do bezpłodności.
  • Chroni gruczoły wydzielania wewnętrznego: przysadkę mózgową, grasicę, korę nadnerczy.
  • Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami.
  • Zapobiega niszczeniu błon komórkowych.
  • zmniejsza ogólną śmiertelność u osób powyżej 71 roku życia o 24%
  • wydłuża życie każdego palacza
  • zapobiega chorobom serca

Witamina E w postaci alfa- tokoferolu wpływa na układ odpornościowy, rozrodczy, nerwowy, oczy, stawy, skórę. Redukuje stany zapalne skóry (co ma istotne znaczenie w atopowym zapaleniu skóry czy łuszczycy).

Syntetyczną formą witaminy E jest dl alfa-tokoferol, jednak  powinniśmy  tej formy unikać. Dowiedziono, że naturalna forma witaminy E lepiej się wchłania i ma silniejsze działanie od formy syntetycznej. Surowcem dla naturalnej witaminy E zwanej d-alfa tokoferol  jest  destylat oleju roślinnego i ta forma jest dla naszego organizmu najbardziej odpowiednia.
Gdzie znajdziemy witaminę E?
Witaminę E znajdziemy w rzepie, nasionach słonecznika, migdałach i szpinaku oraz olejach: z kiełków pszenicy, słonecznikowym. Wysoką jej zawartością cechują się też: pietruszka, kapusta, papaja, oliwki, papryka, brukselka, kiwi, pomidory, jagody i brokuły.
 
Foods rich in vitamin E such as wheat germ oil, dried wheat germ, dried apricots, hazelnuts, almonds, parsley leaves, avocado, walnuts, sweet potato, broccolii, sunflower seeds, spinach and green paprika on wooden table

Witamina E

 

Jeszcze do niedawna środowisko naukowe uznawało d-alfa-tokoferol za najsilniej działającą formę witaminy E natomiast pomijano drugą grupę witaminy E: tokotrienole.

Naukowcy ze Szwecji dowiedli, że wysokie właściwości przeciwutleniające ma witamina E w postaci mieszanki tokoferoli: alfa, delta i gamma. Chronią czerwone krwinki i działają silnie gdy są razem.

Czy tokotrienole mogą być tak samo skuteczne jak statyny?

Badacze naukowi szukają naturalnych sposobów obniżania zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Naukowcy z USA wykazali, że mieszanka tokotrienoli z nasion palmy (witamina E) pozwala usunąć złogi cholesterolowe z tętnic podczas 6 miesięcy suplementacji. (Kooyenga, Geller i wsp.”Antioxidant-induced regression of carotid stenosis over three-years” 1997).

Tokotrienole w ilości 100mg/dziennie do 200mg/dziennie obniżają skutecznie poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, nie powodując skutków ubocznych jak statyny. Za bezpieczną dawkę tokotrienoli uznano od 200 do 1000 mg.

Co to są statyny?

Statyny (m.in. simwastatyny, atorwastatyny, rosuwastatyny) to najpopularniejsze leki wydawane na receptę, które obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. Wszystkie liczące się na rynku firmy farmaceutyczne produkują statyny, bo są z tego niemałe pieniądze i jest tak zwany duży potencjał na rynku. Działanie statyn polega na blokowaniu w wątrobie produkcji syntezującego cholesterol enzymu reduktazy HMG-CoA, czyli hamują wytwarzanie cholesterolu przez organizm.

Paradoksalnie cholesterol jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ zmniejsza stany zapalne, wpływa na funkcjonowanie neuronów w mózgu i układu odpornościowego. Bez niego  organizm nie wytworzy witaminy D! Wzrasta na niego zapotrzebowanie wraz z naszym wiekiem. Z drugiej strony pacjent jest zmuszony zażywać statyny  praktycznie do końca swojego życia, gdyż ich odstawienie spowoduje wzrost poziomu cholesterolu i trójglicerydów ponad ustaloną normę… Statyny mają też poważne skutki uboczne takie jak: miopatia (osłabienie komórek mięśniowych), rabdomioliza (całkowity rozpad komórek mięśniowych), niewydolność nerek,  cukrzyca czy demencja (zaniki pamięci).

Naukowcy wykazali również, że połączenie tokotrienoli z Koenzymem Q10 bardzo dobrze wpływa na wyregulowanie ciśnienia tętniczego. Bez skutków ubocznych.(M.a.Newaz „Antioxidant Protection by Gamma-Tocotrienol” 2003; Rosenfeldt i wps.” Coenzym Q10 in the treatment of Hypertension: A Meta -analysisi of teh clinic Trials”2007)

Witamina E (Tokotrienole) wykazuje działanie profilaktyczne również w chorobach układu nerwowego. (Sen, Khanna, Roy :”Tocotrienol:the natural vitamin E to defend the nervous system)

Tokotrienole spowalniają wzrost komórek nowotworowych. Delta tokotrienole indukują apoptozę komórki rakowej, czyli wywołują naturalną śmierć komórki rakowej. Rola antynowotworowa delta – tokotrienoli  potwierdza się  w badaniach naukowców Lim SW, Loh HS, Ting KN, Bradshaw TD, Zeenathul „Cytotoxicity and apoptotic activities of alpha-, gamma- and delta-tocotrienol isomers on human cancer cells” 2014). Wykazali, że w porównaniu z  działaniem połączonych alfa i gamma tokotrienolami, to właśnie delta w szybszym czasie  wywołuje apoptozę komórki rakowej. Badane były komórki nowotworowe płuc i mózgu. Jeszcze inne badania mówią, że tokotrienole hamują powstawanie nowych naczyń krwionośnych, które buduje sobie nowotwór, żeby przeżyć.

Podsumowanie:

Istnieją dwie grupy witaminy E i aż osiem jej podgrup. Według najnowszych badań naukowych tokotrienole odgrywają ważną rolę w usuwaniu złogów cholesterolowych z tętnic i obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów tak samo skutecznie jak statyny.

Badania wykazały, że przyjmowanie 400 do 800 IU witaminy E mniejsza ryzyko zawału serca o 77%. (Stephens NG i wsp.” Randomized controlled trial of vitamin E in patients with coronary artery disease” Cambridge. Lancet. 1996 r).

800 IU to dawka skutecznie lecząca stłuszczenie wątroby ( Sanyal AJ,Chalasani N, Kowdley i wsp.”Pioglitazone, vitamin E, or placebo for nonalcoholic statohepatitis”2010r)

Przyjmowanie suplementów  z witaminą E pomaga zapobiegać stwardnieniu zanikowemu bocznemu (SLA) i może wydłużyć życie osób chorych na Alzheimera.

Najnowsze badania wskazują, że podgrupa witaminy E delta-tokotrienol może mieć do odegrania  bardzo ważną rolę w profilaktyce miażdżycy (obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów) i  chorób nowotworowych.

holistic_witamina_e_tokoferole_i_tokotrienoleHolistic – Tokoferole+Tokotrienole

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *