Witamina K2

Witamina K2  i K1 rozpuszczają się w tłuszczach. Choć do tej pory wszyscy wrzucali te dwie witaminy do jednego worka, badania wykazały między nimi znaczne różnice w działaniu. Witamina K2 zabezpiecza przed wieloma chorobami. Badania naukowców wskazują, że poziom witaminy K2 w organizmie ma wpływ na występowanie  i przebieg różnych procesów chorobowych.

Różnice między witaminą K1 a K2:

Witamina K1 jej głównym zadaniem jest udział w procesie krzepnięcia krwi, ma też niewielką zdolność wychwytywania białek, które z kolei wiążą wapń.

Witamina K2 ma niewielki udziału w krzepnięciu krwi, ale za to ogromny wpływ na przekierowanie wapnia do kości  i występuje w co najmniej dwóch wersjach:

K2MK4 – jej źródłem są produkty zwierzęce, ma krótki okres półtrwania, utrzymuje się w organizmie 2-3 godziny.

K2MK7 – pozyskuje się ją w wyniku bakteryjnej  fermentacji z soi (z Natto). Charakteryzuje się wyższym okresem półtrwania w organizmie. Utrzymuje się w organizmie aż 72 godziny. Jest to najlepsza forma witaminy K2. Przekierowuje wapń do kości, dzięki czemu wapń nie odkłada się  w tętnicach  i chroni nas przed miażdżycą tętnic. Nie stwierdzono również dawki toksycznej dla witaminy K2.

Japończycy jedzą natto bardzo często, co wynika z tradycji kulinarnych. Badania wykazują, że ludność w tych rejonach bardzo rzadko choruje na osteoporozę czy łamliwość kości!

Natto. Fermented soybeans into a spoon isolated on white background

Natto – fermentowana soja

 

Witamina K2 odbudowuje osłonkę mielinową, co ma znacznie u chorych na stwardnienie rozsiane (SM). Mówi o tym badanie Thijssen HH Vitamin K status in human tissues 1996.

Witamina K2 zmniejsza o 30% ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową. Wpływ diety suplementowanej witaminą K2  na  przypadki zachorowań na raka zbadali NimptschK,Rohrmann S, Kaaks R i wsp.”Dietary vitamin K intake in relation to canncer incidence and mortaliti”. (2010r). Stwierdzili, że witamina K2 działa hamująco na wszystkie typy nowotworów płuc. Podobny wpływ witaminy K2 zaobserwowano w nowotworach prostaty, krwi czy wątroby.

Witamina K2 ma też wpływ na kierowanie wapnia do mózgu. Ludzie chorzy na chorobę Alzheimera mają zaburzone procesy regulacyjne związane z wapniem w mózgu. Zaobserwowano również, że te osoby mają niski poziom witaminy K2. Mówi o tym m.in. badanie Alisson AC „The possible role of vitamin Kdeficiency in the pathogenesis of Alzheimer’s disease and argumenting the brain damage associated with cardiovascukar disease.” (2001r)

Z wiekiem poziom witaminy K2 w mózgu zmniejsza się, co ma związek z powstawaniem chorób degeneracyjnych tkanki mózgowej. Denisowa Na, Booth SL.”Vitamin K and Sphingolipid Metabolism: Evidence to Date” 2005 r.

Badania wykazują, że  witamina K2 pomaga w funkcjonowaniu insuliny. Aktywuje ona do działania osteokalcynę,  która przekierowuje wapń do kości i do zębów , wpływa też na aktywność insuliny. Oznacza to,że utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy K2 jest istotne u chorych na cukrzycę. Koreańscy naukowcy wykazali że witamina K2 wpływa na poprawę tolerancji glukozy  i zwiększoną wrażliwość komórek na działanie insuliny. Hwang YC,Jeong IK i wsp.”The uncarboxylated form ofosteocalcin is associated with improved glucose yolerance and enhanced beta-cell functin in middle-aged male subject” 2009

Kolejne badania potwierdziły, że witamina K2 zabezpiecza stawy przed zwyrodnieniem. Niedobór tej witaminy powoduje nadmierną aktywność osteoklastów, które usuwają stare komórki ze stawów i kości.  O wpływie witaminy K2 na pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów napisali japońscy badacze Morishita M, Nagashima i wsp. ” Osteoclast inhibitory effects of vitamin K2 alone or in combination with etidronate or risedronate in patients with rheumatoid arthritis: 2 years result” 2008 r.

Najwięcej witaminy K2 kumuluje się  w kościach, trzustce, mózgu a także w nerkach. 

Profilaktyczna dawka witaminy K2 to ok 100 mcg dziennie. Jednak w przypadku suplementacji witaminą D, dawkę witaminy K2 należy zwiększyć do 200 – 300 mcg dziennie.

 

Nie zaleca się łączyć wit. K2 z magnezem czy wapniem, gdyż mają one odczyn zasadowy. Badania pokazują, że wit K2 może słabiej się wchłaniać właśnie w środowisku zasadowym

Witaminę K2 najlepiej przyjmować z posiłkiem zawierającym tłuszcz  (na przykład bułka z masłem)

Witamina K2 znajduje zastosowanie w :

  • chorobach serca
  • osteoporozie
  • chorobie Alzheimera i innych  schorzeniach mózgu
  • żylakach
  • cukrzycy
  • stwardnieniu rozsianym
  • chorobach nowotworowych
  • ciąży i  problemach z zajściem w ciąże
  • wspiera zdrowie noworodka
  • zachowaniu zdrowych zębów i rozwoju szczęko-czaszki

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *